Inspiro

CAN-bus

Het Controller Area Network (CAN) is een standaard voor een seriële databus, die oorspronkelijk is ontwikkeld om elektronische systemen in voertuigen aan elkaar te koppelen.

CAN is expliciet ontworpen voor omgevingen met veel elektromagnetische storingen en maakt gebruik van twee differentieel aangedreven lijnen; de robuustheid van de signaaloverdracht verhoogt nog bij gebruik van twisted pair verbindingen.

De eerste markt voor CAN was de automobielsector maar ondertussen is CAN ook doorgedrongen in andere embedded toepassingen, zoals machinesturingen en robots. Gegevensoverdracht tot 1 Mbit/s (één miljoen bits per seconde) is mogelijk voor een kabellengte onder de 40 meter. Langere netwerken zijn mogelijk als de maximum bitsnelheid wordt aangepast; bijvoorbeeld, tot 250 kbit/s (250 duizend bits per seconde) voor een lengte van 250 meter.

Een CAN-bus laat realtime communicatie toe: iedere node van het CAN netwerk heeft een vaste prioriteit en de boodschap van de node met de hoogste prioriteit krijgt voorrang.

Inspiro heeft CAN-bus technologie o.a. toegepast in de couveuse die ontwikkeld is voor Babybloom. Zowel de elektronica alsook de embedded software is hiervoor door Inspiro ontwikkeld. Voor Moba heeft Inspiro een CAN-bus device driver voor Linux ontwikkeld.

Terug naar technieken

electronics research and development