Inspiro

DSP

Een digitale signaalprocessor (vaak afgekort tot DSP), is een microprocessor die speciaal ontworpen is voor het bewerken van continue digitale signalen, in het Engels: “Digital Signal Processing”.

In een normale microcontroller worden ook digitale getallen bewerkt, het kenmerkende van een DSP is dat deze processor geoptimaliseerd is voor het bewerken van grote (continue) gegevensstromen zoals audio of video. Veel voorkomende bewerkingen in de signaalbewerking zijn FIR en IIR-filters, alsook FFT-berekeningen. Deze kunnen door deze processor zeer snel uitgevoerd worden dankzij een MAC-unit (multiplier–accumulator). Deze maakt het mogelijk om een vermenigvuldiging en optelling in 1 klokcyclus uit te voeren. Waar gewone processoren met de Von Neumann-architectuur het programma en data in hetzelfde geheugen opslaan, gebruikt de DSP de Harvard-architectuur. Dit wil zeggen dat het geheugen opgesplitst wordt naargelang de functie van de gegevens.

Inspiro heeft in diverse projecten DSP’s toegepast variërend van Texas Instruments, Analog Devices, Microchip en diverse FPGA technologieën met DSP-bouwblokken. Toepassingsgebieden: audio, video, FFT en security.

Terug naar technieken

DSP