Inspiro
Schermafbeelding 2012-08-23 om 15.12.08

GSM/GPRS/UMTS

GSM is de afkorting voor Global System for Mobile Communications, GSM is de tweede generatie mobiele telefonie (2G). GPRS of General Packet Radio Service is een uitbreiding op de GSM standaard. Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden dan met GSM. UMTS of Universal Mobile Telecommunications is de opvolger van GSM/GPRS en is de derde generatie mobiele telefonice (3G). UMTS biedt net als zijn GSM/GPRS zowel circuitgeschakelde als pakketgeschakelde communicatiediensten.

Inspiro past GSM/GPRS of UMTS modems/chipsets toe in haar oplossingen waar communicatie met een back-office of SCADA-systeem noodzakelijk is en waar geen local area network of ADSL aansluiting beschikbaar is. Afhankelijk van de aanwezige mobiele infrastructuur en gewenste bandbreedte kiest Inspiro samen met haar opdrachtgevers de best passende technologie.

Bandbreedte vergelijking van mobiele standaarden:

GSM (2G): 9.6 Kb/s;
GPRS (2.5G) 52 Kb/s met als mogelijke uitbreiding EDGE 128 Kb/s;
UMTS (3G): 384 Kb/s.

Uiteraard kent UMTS door zijn hoge snelheid ook vele andere, multimediale toepassingen. UMTS is net als GPRS en de tussenvorm EDGE, een pakketgeschakelde techniek en leent zich daarom prima voor always-on gebruik, ervan uitgaande dat het systeem niet batterij gevoed is.

Terug naar technieken