Connectivity & cyber security

"Better safe than sorry"

Voor een goede IoT-oplossing is het belangrijk dat het uitwisselen van informatie tussen apparaten en personen op een betrouwbare en veilige manier gebeurt. Elke (draadloze) verbinding brengt een potentieel risico met zich mee van onderschepping en misbruik van informatie door kwaadwillenden. Door een toenemende mate van ‘ontsluiting’ naar het internet van consumenten- en industriële producten zal dit risico in de toekomst alleen maar verder toenemen. Het belang van een goed beveiligingsniveau in IoT-producten en smart phones zal daarom steeds belangrijker worden. Wij helpen u graag bij het identificeren van de eisen en wensen, om van daaruit de juiste technieken te selecteren en oplossingen te implementeren.

De juiste technologie

Om apparaten met elkaar te verbinden zijn verschillende technologieën beschikbaar. Naast het bekende Ethernet, WiFi en Bluetooth zijn er vele oplossingen waarmee een verbinding tot stand kan worden gebracht en informatie kan worden uitgewisseld. Het selecteren van de juiste technologie voor uw IoT-oplossing hangt af van diverse factoren: stroomverbruik, gebruik binnen- of buitenshuis, hoeveelheid informatie die wordt uitgewisseld, landen waar de oplossing gebruikt gaat worden etc. Door onze ervaring met vele technologieën kunnen wij ondersteunen bij de inventarisatie en keuze om uw oplossing ‘connected’ te maken.

Security & privacy

Met steeds meer apparaten die met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen, ontstaat een uitdaging voor hackers om deze informatie te ontfutselen, te veranderen of op andere manieren te misbruiken. Daarnaast zijn slecht beveiligde IoT-oplossingen een ideaal gereedschap voor hackers om een aanval uit te voeren op servers van derden. Denk bijvoorbeeld aan internet-camera’s die in grote aantallen door hackers worden overgenomen. Ze worden ingezet om een server van bijvoorbeeld de bank of overheid te bestoken met meer connecties dan deze aankunnen en daardoor offline raken, de zogenaamde DDoS aanval.

Bijna dagelijks verschijnen nieuwsberichten over een product of merk dat doelwit is geworden van aanvallen door hackers. Dit kan en dient uiteraard voorkomen te worden. Daarom is het noodzakelijk om bij nieuwe ontwikkelingen stil te staan bij de vereiste maatregelen ten aanzien van cyber security en privacy. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan encryptie (het versleutelen van informatie), en authenticatie van communicerende personen of apparaten. Maar denk ook aan het fysiek beveiligen van informatie op een apparaat, waarbij een hacker direct toegang heeft tot de software en/of elektronica. Desgewenst laten wij het beveiligingsniveau valideren door een onafhankelijk Security-lab.